Amb l’arribada del bon temps i les temperatures càl·lides, també arriba la temporada de paràsits. És per això, que hem de començar a prevenir les infestacions als nostres peluts.

Els paràsits no tan sols són incòmodes per la nostra mascota degut a les pessicades que poden fer-li, sinó que també són importants transmissors de malalties, alguna d’elles que pot afectar fins i tot a les persones.

Cada animal és un món i no existeix una recepta perfecta, de manera que els protocols antiparasitaris es fan a mida de cada animal segons els seus hàbits de vida, condició de salut, edat i preferències dels propietaris.

Com a norma general tenim a l’abast productes repel·lents i productes insecticides.

Dins dels productes repel·lents trobem tot tipus de collars repel·lents de mosquits, que s’utilitzen sobretot per evitar la pessigada del mosquit transmissor de la Leishmània.

Pel que fa als insecticides, hi ha opcions orals i tòpiques (les conegudes pipetes) amb diferents durades i mecanismes d’acció. De forma general, aquests productes duren entre 1 i 3 mesos i segons la seva composició abarquen un ventall més o menys ampli de paràsits.

Per exemple, les pipetes Vectra 3D ofereixen una àmplia protecció sobre puces, paparres i mosquits:

  • Puces: ofereix protecció front a puces durant un mes, i evita tan l’eclosió com la fertilització dels seus ous durant 2 mesos (ovicida i larvicida).
  • Garrapates: les repel i les mata durant un mes. En menys de 48h les paparres presents a l’animal cauran mortes.
  • Flebotoms: prevé la pessigada del mosquit de la leishmània, els mosquits comuns i les mosques de l’estable durant un mes. Té poder insecticida front aquestes últimes i front els mosquits Aedes.

Les pipetes Vectra 3D són dels pocs productes que no necesiten que els paràsits pessiguin per matar-los, actuen per contacte. No obstant, no són toxiques ja que els principis actius que porten només són actius front a insectes.

A banda de pipetes, hi ha més opcions?

Sí, i no pas poques. Per fer front a les resistències als productes més antics, s’estan desenvolupant moltíssimes opcions per combatre de forma més segura i eficaç els paràsits. Com hem comentat abans, existeixen collars i comprimits per administrar via oral. L’inconvenient de tots ells és que no ofereixen una protección tan àmplia per sí sols com ho fan les pipetes. És a dir, caldrà la combinació de més d’un per obtenir una protecció òptima per la nostra mascota.

Què he de fer si tinc una infestació de puces a casa?

El pilar més important del tractament, junt a l’aplicació de productes antiparasitaris a tots els nostres peluts, és el tractament de l’ambient. Una puça pot arribar a fer més de 50 ous al dia, que cauran a terra i en pocs dies eclosionaran donant lloc a larves de puça. Aquests ous i larves els hem d’eliminar amb pautes de neteja i desinfecció estrictes. Serán llocs d’especial interés el llitet, les zones de descans habituals dels nostres animals, les alfombres i totes aquelles superfícies amb porositat on hagi pugut estar el nostre pelut. Generalment, amb una bona aspirada i neteja d’aquestes superfícies sol ser suficient per controlar el problema. En cas contrari, podeu contactar amb nosaltres per ampliar els protocols de neteja i desinfecció ambiental.