Toxoplasma gondii és un paràsit intracel·lular capaç de infectar a pràcticament totes les espècies de sang calenta, incloses les persones. El quadre clínic en persones depen de l’estat immunitari de l’individu infectat.

En dones embarassades no exposades prèviament a T. gondii (seronegatives) la infecció pot provocar aborts, mort neonatal, malformacions congènites i seqüeles neurològiques al fetus, sobretot si la infecció té lloc al primer terç de la gestació.

En canvi, si la dona és seropositiva abans de la gestació, mai tindrà lloc el contagi al fetus. Al nostre país la detecció d’anticossos front a aquesta malaltia forma part de les proves rutinàries realitzades en les revisions ginecològiques durant l’embaràs.

La toxoplasmosi en gats és una malaltia molt poc freqüent. Els gats poden actuar com a hostes definitius del paràsit, de manera que a través de les femtes poden eliminar formes infectives del paràsit que poden ser contagioses per les persones.

Existeixen nombroses evidències científiques que demostren que el contagi de T. gondii als éssers humans per contacte amb les femtes d’un gat infectat és poc probable i que la gran majoria de persones que s’infecten ho fan a través de la ingestió de carn poc cuinada, ingestió de vegetals o verdures contaminades o per contacte amb terres contaminats.

Els gats infectats són els responsables de disseminar el paràsit a l’ambient a través de les seves femtes, però les femtes recen eliminades no suposen un risc de contagi fins que han passat 24hores, temps necessari per esporular l’ooquist del paràsit i fer-se infectiu per les persones. A més a més, aquest cicle d’eliminació de formes infectives en femtes que té lloc al gat, només pasa en la primera infecció i durant tan sols 2-3 setmanes post-infecció. A partir de llavors, la única via de contagi de la toxoplasmosi a través dels gats és la ingestió de músculs i vísceres d’aquests, cosa molt poc probable…

Els gats s’infecten per diferents vies:

  • Ingestió de carn o teixits infestats amb quists (caça).
  • Bebent aigües no controlades contaminades amb formes infectants.
  • Durant la gestació i lactació.
  • Transfusió de sang provinent d’un gat amb infecció activa.

Per tant, per evitar infeccions en els nostres felins, els gats han de ser alimentats amb menjar comercial. Qualsevol altre aliment ha de ser cuinat a altes temperatures almenys durant 10 minuts i en el cas de la carn crua, aquesta ha de congelar-se a temperatures inferiors a -20ºC durant 2 dies.

En el cas dels gats outdoor s’ha d’intentar que no cacin i per a aquesta finalitat se’ls pot posar un cascabell o només permetre’ls sortides sota vigilància.

Les vies d’infecció en persones són les següents:

  • Ingestió de carn crua o poc cuinada.
  • Manipulació de carn crua sense guants.
  • Ingerint llet crua de cabra.
  • Ingestió de verdures fresques contaminades no rentades adequadament.
  • Jardineria en sorra contaminada (cal contacte mans-boca).
  • Bebent aigua contaminada.
  • Ingestió de restes de femtes de gats infectats que es trobin en la fase d’eliminació de formes infectives.

Les evidències científiques disponibles en l’actualitat demostren que el contagi de toxoplasmosi de gats a persones, incloses dones embarassades i malalts de SIDA, és altament improvable seguint unes normes bàsiques de higiene. Per tant, considerem completamente injustificat el rebuig dels gats en cas d’embaràs a la família, encara que sigui per consell d’alguns metges.

Els gats aporten nombrosos beneficis psicològics i de benestar emocional a les persones que gaudeixen de la seva companyia.

Per altra banda, és discutible la realització de proves de sang per determinar si un gat és seropositiu o seronegatiu, ja que no indiquen si el gat està o no eliminant formes infectives en aquell moment, i les mesures preventives i higièniques que ha de prendre una dona embarassada han de ser les mateixes en ambdos casos.